Les 3: hij vermijd of hij vermijdt

Don Quichot trekt ten strijde!

De vraag van vandaag is: is het ‘hij vermijdt’ of ‘hij vermijd’? Ook bij dit werkwoord heb je het probleem dat je het verschil niet hoort. Dat maakt het moeilijk. Maar gelukkig is het antwoord vandaag heel erg eenvoudig: bij hij krijg je altijd een t. Behalve als het verleden tijd is, weet je nog? In de verleden tijd krijgt niks of niemand een t. Dus ook ‘hij’ niet. Hoe graag hij dat soms ook lijkt te willen. Kijk maar naar de voorbeelden hiernaast.

Hoe zit dat met zij of het?

Hij is hetzelfde als zij of het. Of meneer Jansen of Angela Groothuizen. Krijgen allemaal een t. Waarom? Omdat het allemaal ‘derde persoon enkelvoud’ is. Precies, ja. De eerste persoon ben je zelf: ik dus. De tweede persoon is de ander: jij. En de derde persoon is alles en iedereen die niet ik of jij is.
Enkelvoud betekent dat hij of zij of het in z’n eentje is. Anders heet het meervoud. Dat werkt weer heel anders. Daar heb je dat probleem van de d’s en de t’s ook niet. Dan is het gewoon: de mensen worden hier helemaal gek van. Geen t te bekennen.

Kortom

Het is dus: hij wordt. Hij rijdt. Hij laadt op. Hij onthoudt. Hij vermoordt. Ook als hij erachter staat: wordt hij vermoord? Vermoordt hij die vrouw of doe jij het? Rijdt hij altijd zo onhandig?
Het is dus gemakkelijker dan met ‘jij’, want het is gewoon altijd een t.

Is dit nou wel nodig?

Ja, hoor. Kijk maar:

Doe ook de andere lessen!

2 reacties op “Les 3: hij vermijd of hij vermijdt”

  1. […] Dit blogartikel was vermeld op Twitter door Jolanda Flapper, Scherpschrijver. Scherpschrijver heeft gezegd: Is het 'hij rijdt' en 'hij reedt'? Les 3 van Don Quichot staat online! https://wandadijkstra.nl/les-3-hij-vermijd-of-hij-vermijdt/ […]

  2. Romee schreef:

    Ik heb een opdracht voor Nederlands. Bedankt hiervoor! 🙂

    – Romee 14 jaar oud

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *