Les 14: een punt maken van komma’s. En punten.

Don Quichot trekt ten strijde!

Mensen zoals ik worden wel gekscherend ‘kommaneukers’ genoemd, omdat wij van elke taalfout een punt maken. Ook punten en komma’s ontkomen niet aan de eindeloze correctiedrift van de scherpschrijvers van deze wereld. Met deze les wil ik je laten zien dat dat niet zo gek is als het lijkt. Vandaag maak ik een punt van komma’s. En punten.

Dit prachtige voorbeeld met de Engelse taal laat zien wat je kunt met punten en komma’s:
An English professor wrote the words ‘Woman without her man is nothing’ on the blackboard and directed his students to punctuate it correctly.
The men wrote: ‘Woman, without her man, is nothing.’
The women wrote: ‘Woman: Without her, man is nothing.’

Beide manieren zijn goed, maar het betekenisverschil is groot. Een dergelijk voorbeeld is in het Nederlands minder eenvoudig te bedenken, maar het belang van interpunctie zie ik dagelijks op social media. Deze plukte ik vandaag van Facebook. Het is een commentaartje bij een schattige foto:

baby en hond

nee het hoort niet maar ik geloof dat iedereen zijn hond kent met onze nieuwe zou ik het ook niet toe laaten of wel het een schat van een hond is met onze jammer genoeg doode hond zelfs kleine kinderen

Dan moet ik echt diep zuchten. Wat is het vermoeiend om zo’n tekstje te lezen. Dit zie je aan de lopende band. Mensen laten punten en komma’s weg op Twitter om binnen de 140 tekens te blijven; die mensen doen het expres, maar ik vind het niet om aan te zien. Voor mij veroorzaakt het ruis. Anderen tikken gewoon maar door zonder erbij na te denken of hun teksten wel leesbaar zijn het lijkt wel of ze hun gedachten er zomaar uit laten stromen zonder enige vorm van censuur daar kan ik echt met mijn verstand niet bij zijn die mensen gewoon dom of is het een vorm van creativiteit die mij ontgaat ik vind het ronduit belachelijk ook zulke mensen hebben blogs dat zou verboden moeten worden.

Zou ik de zin over het kind en het hondje voorzien van leestekens, dan zou het er bijvoorbeeld zo uitzien:
Nee, het hoort niet, maar ik geloof dat iedereen zijn hond kent. Met onze nieuwe zou ik het ook niet toelaten, ofwel het een schat van een hond is. Met onze jammer genoeg dode hond zelfs kleine kinderen.
Je ziet, ik corrigeer meer dan de leestekens, want er was nog veel meer op de tekst aan te merken. Nog steeds, trouwens. Geeft niks; ‘het is Facebook maar; wat doet het ertoe?’ Zucht. Ik heb er grote moeite mee om iemand die zo schrijft serieus te nemen. Noem mij maar een kommaneuker.

Maar hoe moet het dan wel? Dat lees je in de volgende les.

8 reacties op “Les 14: een punt maken van komma’s. En punten.”

 1. Sylvia Burger schreef:

  Heerlijk. Eens een echt punt maken van komma’s en punten.
  Ik doe dat al jaren. Mijn man is niet zo begaan met punten en komma’s en is van mening dat iedereen weet wat er bedoeld wordt.
  Niet dat IK nu zo goed in spelling ben, het is al een aantal keer veranderd sinds mijn lagere schooltijd, maar ik ben mijzelf toch wel bewust van de importantie van punten en komma’s.
  Heerlijk.
  Dit roep ik dus nu al JAREN.
  Ik heb het gejat, en ook gedeeld, Wanda.

 2. Johan Koning schreef:

  Ik ergerde me altijd groen, geel, rood en paars aan reacties en postjes van mijn tante op Hyves Geen hoofdletters, geen punten, geen komma’s. En eigenlijk alleen maar domme woorden. Maar ach, dat was Hyves…

 3. Rick Smit schreef:

  Waarom hebben we wel kommaneukers, maar geen puntneukers?

  Trouwens, soms voel ik mij een spatieneuker; ik gruwel namelijk van twee spaties tussen twee woorden. Zoals op deze site bij informatie ‘voor u’. Daar lees ik “Gaat het om een grote klus of bent u een vaste klant”. Jammer, jammer.

 4. Jos Verspaget schreef:

  De vader van mijn vriend werkte tijdens de 2e wereldoorlog bij de politie in voormalig Nederlands Nieuw-Guinea. Van hem vernam ik de navolgende fatale gebeurtenis als gevolg van een verkeerd geplaatste komma.
  Er was iemand ter dood veroordeeld. Bij de gevangenis kwam een telex binnen met de navolgende tekst: “Wacht niet, hangen.” Het had moeten zijn: “Wacht, niet hangen.”

 5. Marlene schreef:

  Hai. Ook al zo leuk dit en precies wat ik zocht. Ik schrijf Nederlands echt vooral van mijn gevoel maar ik denk (eigenlijk weet ik) had ik de laatste 3 woorden beter tussen 2 komma’s kunnen zetten trouwens?, dat ik erg slecht ben in interpunctie dus ga ik snel naar je volgende les.

  Of dit hier onder is al iets beter?

  Hai. Ook al zo leuk dit en precies wat ik zocht. Ik schrijf Nederlands echt vooral van mijn gevoel maar ik denk, eigenlijk weet ik, (had ik de laatste 3 woorden wel tussen 2 komma’s moeten zetten trouwens?) dat ik erg slecht ben in interpunctie dus ga ik snel naar je volgende les.

  Zie je wat ik bedoel? Mijn zinnen zijn vaak veel te lang ook.

 6. Henk schreef:

  Vogels, vliegen, katten, spinnen en honden eten.
  Vogels vliegen, katten spinnen en honden eten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *