Les 7: jouw toetje of jou toetje?

Don Quichot trekt ten strijde!

Is het ‘jouw toetje’ of ‘jou toetje? Is het ‘dit toetje is voor jouw’ of ‘dit toetje is voor jou’? Op de één of andere manier is dit voor veel mensen erg moeilijk. Niet alleen voor domme mensen. Ook slimme mensen doen dit vaak fout. Hoe komt dat? Natuurlijk weer doordat je het niet hoort. Het klinkt hetzelfde: jou en jouw.

voorbeelden jou of jouw

Hoe zit het in elkaar?

Als je zegt ‘dit is jouw toetje’, dan is het met een w. En zeg je ‘dit toetje is voor jou’, dan is het zonder w. Waarom? Vervang het maar eens door mijn en mij, dan hoor je het wel: ‘dit is mijn toetje’ en ‘dit toetje is voor mij’. Het ene is een bezittelijk voornaamwoord (mijn en jouw) en het andere is een persoonlijk voornaamwoord (jou en mij).

Vervang het maar gewoon door mijn en mij, dan hoor je het. Is het ‘mijn’, dan is het ook ‘jouw’. En is het ‘mij’, dan is het’jou’.

Nu niet meer fout doen, lieve mensen. Het doet zo’n pijn aan mijn ogen.

6 reacties op “Les 7: jouw toetje of jou toetje?”

 1. […] Dit blogartikel was vermeld op Twitter door johankoning, Scherpschrijver. Scherpschrijver heeft gezegd: Ik ben TEGEN het verkeerde gebruik van de woorden jou en jouw. Daarom: een nieuwe les van Don Quichot! http://trunc.it/cqgto RT PLEASE […]

 2. Hendrik schreef:

  Alweer een goede les, duidelijk uitgelegd en natuurlijk erg leerzaam net als de vorige 6 lessen.
  Nooit gedacht dat het toch nog zo simpel kon zijn allemaal.

 3. jos schreef:

  Ik vind jou uitleg erg goed!

 4. Maurice schreef:

  @Jos. Volgens mij is het jouw uitleg. (Geleerd van Wanda).

 5. Diana schreef:

  Beste Wanda,

  Een vervolg op bovenstaande vraag.
  Is het: wij genieten van jouw gezelligheid of wij genieten van jou gezelligheid?
  Ik dacht de eerste optie. Hoe zit het met de regel dat ‘van’ en ‘jouw’ samen? De bezitsrelatie wordt hier uitgedrukt door het voorzetsel van. Alleen als jouw in z’n eentje bezit aanduidt, is de w juist. Klopt dat?

  mijn dank is groot.
  Diana

 6. Marianne schreef:

  Goeie uitleg,vandaag gebruikt 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *