‘Ik ben net zo groot als jou,’ hoor je wel eens. Dat is niet goed. Het is ‘Ik ben net zo groot als jij.’
Deze is ook leuk: ‘hij is leuker als jou.’ Ook niet goed. Dat moet natuurlijk zijn: ‘hij is leuker dan jij.’
Ach, wat maakt het uit. We begrijpen elkaar, toch? In de genoemde voorbeelden is dat waar. Gaan we zulke fouten echter altijd accepteren of zelfs ‘goed’ vinden, dan wordt de taal er niet duidelijker op. Die nuances zijn er namelijk niet voor niets.
Een voorbeeld. In de zin ‘ik ken haar langer dan jou’ is ‘jou’ niet fout. Dan zeg je namelijk dat je ‘haar’ langer kent dan je degene kent tegen wie je dit zegt. Dat kan natuurlijk prima. Bedoelde je echter dat jij haar langer kent dan dat degene tegen wie je praat haar kent, dan moet je ‘jij’ gebruiken en is het dus ‘ik ken haar langer dan jij’. Kun je het nog volgen? Ik wil niet mekkeren, maar dat is toch echt een andere betekenis. Daarom hebben we die twee woorden: ze betekenen iets anders!
‘Ja maar, ik snap er niks van!’ hoor ik je denken, ‘Hoe weet ik nou welk woord ik moet gebruiken?’ Goede vraag. Gelukkig is er een eenvoudig antwoord. Zinnetjes zoals de genoemde voorbeelden zijn eigenlijk verkorte zinnetjes. We laten stukjes weg. Dat geeft niks, maar het is wel handig als je weet wat je weglaat. Dan weet je ook of je ‘jij’ of ‘jou’ moet gebruiken:
– ‘Ik ken haar langer dan dat jij haar kent’ is de volledige versie van ‘ik ken haar langer dan jij’. Als je het zo leest, is het meteen duidelijk, of niet?
– Net zo is het met ‘Ik ken haar langer dan ik jou ken’. Dat is de volledige versie van ‘ik ken haar langer dan jou’.
Hoe zit dat met ‘ik ben groter dan jou’? Dat is fout, want het is een verkorte versie van ‘ik ben groter dan jij bent’. Je laat de persoonsvorm weg die bij ‘jij’ hoort: bent. Zet je die er weer achter, dan is het meteen duidelijk. Dit kunstje werkt ook met ‘hij’ en ‘hem’ of met ‘zij’ en ‘haar’:
‘Ik vind jou leuker dan hem’ komt van ‘ik vind jou leuker dan ik hem vind’.
‘Ik vind hem leuker dan jij’ komt van ‘ik vind jou leuker dan jij hem vindt’.
‘Ik ben rijker dan zij’ komt van ‘ik ben rijker dan zij is’. Enzovoort.
Waarom het trouwens geen ‘als’ is, maar ‘dan’, lijkt me materiaal voor een volgende les.
Hoi Wanda,
Leuke site! Ik zie alleen een foutje in deze lesi, tweede opsomstreepje. ‘Ik kan haar langer dan ik jou ken’. Moet die eerste ‘kan’ geen ‘ken’ zijn? Of is het expres fout?
Groet,
Liesbeth
hoi Liesbeth, je hebt helemaal gelijk! Dank! Zo houden we elkaar scherp 😉
Je bent echt een zeikwijf, je moet niet zo moeilijk doen iedereen vind het wel prima.
Sterf.
Gast wees niet zo hatelijk ze doet toch gewoon haar best
Vindt*
vindt*
Helemaal geen zeikwijf, we hebben het hier toch over correct taalgebruik. Het is een aanvulling en dat dat is prettig. Het woord” zeikwijf” vind ik erg onprettig in deze context. By the way; iedereen vindt het wel prima….. vind schrijf je dan met dt …… nu vind je mij ook vast een ” zeikwijf” ….. heerlijk toch!r
Hallo Steye,
Even een kleine correctie op je reactie.
Je bent echt een zeikwijf, je moet niet zo moeilijk doen(1). Iedereen vind (2) het wel prima.
Sterf(3).
1. Punt gebruiken aan het einde van een zin.
2. Vindt is met dt.
3. Willikeurige woorden ergens neerzetten doen we alleen in groep 5. Al lijkt dit wel te kloppen met je huidige niveau.
Bedankt, nu is het eindelijk duidelijk voor mij 🙂
allemaal onzin het is beter dan jou en jij bent ouder dan mij het is niet beter dan jij of je bent ouder dan ik dat ia bullshit
Je vergist je, maar dat mag ;-).
Jammer dat je meester op school het ook fout zegt. Het is echt ‘beter dan jij’ en ‘beter dan ik’. Als je meester er even goed over nadenkt, dan weet hij dat ook.
nee jij vergist je het is beter dan jou en niet beter dan jij de meester op mij school zegt ook jou en de kinderen in de klas zeggen ook jou dus FOUT heb jij
ja ik mag vergissen maar het is jou en geen jij
het is echt jou en mij en is niet ik en jij